Mata din surdegsgrund

Om du inte använder din surdegskultur på en vecka bör du mata den så den fortsätter att leva.
På samma sätt sätter jag ny surdegskultur då jag tagit för att baka.

När du matar din Rågsurdeg:
50g Rågsurdegskultur (1/2dl)
100g Vatten (1dl)
60g Rågmjöl (1dl)
Blanda ordentligt, sätt plastfolié på burken och låt den stå i skåpet ovanför kylskåpet i 12 timmar.

När du matar din vetesurdeg:
50g Vetesurdegskultur (1/2dl)
100g Vatten (1dl)
100g Vetemjöl special (1 1/2dl)
Blanda ordentligt, sätt plastfolié på burken och låt den stå i skåpet ovanför kylskåpet i 12 timmar.


 

4 reaktion på “Mata din surdegsgrund

  1. ÅHHH, Elisabeth!! Problem.. min vetesurgrund vill verkligen inte leka med mig! Den vägrar att bubbla!! 🙁 Jag har börjat om en gång och de första 12 timmarna går det bra men sedan händer det inget, den vägrar bubbla, Vad ska göra, hjäääälp?!
    Kram Annika

    • Vilken taskig en!
      När du blandar iordning Vetesurdegen så har du den stående i 36 timmar och ruskar den var 12:e timma, då händer det inget med den.
      Det är då du Dag 2 på kvällen tillsätter mer mjöl och vatten som det ska börja bubbla.
      Du kan testa att ha i 2tsk Rågsurdegsgrund istället för en för att få mera kraft, testa det!
      Men nu vet jag ju hur gärna du vill komma igång och baka. Jag kan tänka mig att det kanske skulle vara ett av helgens äventyr.
      Du har tur då jag har två i min kyl med en väldig fart i.
      Jag kan komma över med en utav dom så du får om du vill baka i helgen?
      Skicka mig ett sms så kan jag kvista förbi mot kvällen då jag har tillgång till bil.
      Kram <3

  2. Hej. Jag tänkte starta 1:a dagen på mitt bakande på lördag för på söndag är jag hemma hela dagen, så jag kanske hinner få den att bubbla…
    Det känns inte riktigt ok att be dig om din surgrund även om jag naturligtvis är jätteglad för erbjudandet.
    Jag kan väl mata på min burk lite och se! Är det så att man måste blanda råg och vetesurgrund eller kan man använda bara råggrunden ifall den inte vill ändå?
    Tack, Kram Annika

    • Hej!
      Om du inte får igång den och bakar på Råggrunden så får du inte samma typ av bröd.
      Ta och spara 50g (1/2dl) av vetegrunden, tillsätt 100g Vatten (1dl), 100g (1 1/2) Vetemjöl special och 1tsk råggrund. Värm burken, ta vatten som är lite varmare än ljummet, blanda väl och ställ i skåpet ovanför kylen. Ställ gärna en påse med mjöl framför burken så isolerar den värme till burken.
      Gör detta ikväll.
      Har den bubblat tills imorgon bitti så gör du likadant igen för att stärka vetegrunden så det blir kraft i den.
      Hör av dig imorgon så får jag höra!
      Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *