Vilket minne & ”Nisse”

Igår var du kvällen inne då jag vart utbjuden på Lux Stockholm av Mikael.
Jag var förväntansfull över vad jag skulle uppleva.

Jag tog buss och tunnelbana till Mikael och Josefin.
På många tunnelbanestationer finns det blomaffärer så jag köpte en blomkvast med mig till de unga tu.

Väl inne hos Mikael och Josefin så öppnade Mikael en flaska Champagne

Vi skålade!

Det var en väldigt god Pol Roger 2002 vi drack. Ett av Pol Rogers bästa år!

Sedan kom Mikael med ett litet glas av någonting och bad oss smaka.

Något fruktigt och blommigt var det som smakade riktigt gott.
hade ingen aning om att det var öl jag drack. Jag fick historien om ölet berättat för mig och de jag kom ihåg var att en munk gjort detta öl.

Sedan tog vi en taxi mot restaurang Lux

När vi satte oss till bords så beställde vi var sitt glas Champagne när de kom rullandes på champagnevagnen. En sort som jag inte minns namnet på men som var helt osötad. Mycket god faktiskt och inte så torr som jag trodde den skulle vara.
Fantastiskt sätt att starta en middag på med ett glas Champagne. Vilken lyxkänsla.

Till Champagnen serverades löjrom från Kalix och gräddfil i små strutar. Riktigt gott och passande till Champagnen.

Menyer låg på borden och för att vi skulle få ta hem varsitt exemplar. Jag fick passande nog en röd, jag älskar rött.

 

Josefin fick passande ceriserosa, hon som gillar rosa.

Mikael fick passande nog en blå.

Varma fuktiga handdukar fick vi att torka våra händer med innan maten, hög service.

Sedan kom det in ett gott surdegsbröd. Ett Levainbröd.

Till brödet kom det in messmör och smör. Vi varje rätt talade de om var ingredienserna kom ifrån. Jag minns inte alla detaljer men just om smöret fick vi veta vilka gårdar det kom ifrån.

Själv har jag aldrig gillat messmör. Men jag var ju tvungen att provsmaka, vilket messmör! Så gott!

Sedan var det dags för första rätten, den som skrämde mig en aning. Det var ju detta med pilgrimsmusslan. Jag hade en plan och det var att svälja den hel. Jag har aldrig ätit en god pilgrimsmussla i hela mitt liv. På skakiga händer tog jag mig en liten smakbit och där for jag upp i sjunde himlen kan jag lova dig.
2011 sotad pilgrimsmussla med fjärsing och ättiksgurka. 

Till det serverades ett vitt vin:
hugel et fils, jubilee hugel, alsace, frankrike 2007 

Rätt nummer två var även den svindlande god. den svepte jag i mig.

2013 stekt havskräfta med kräftsmör och sellerichips

Till detta serverades det ett vitt vin:
egon müller, scharzhof, mosel tyskland, 2011

Mikael sa: Vilken fantastisk citronsmak!
Jag undrade vad han menat då jag svepte i mig denna rätt.
Tur att Mikael hade kvar så han gav sin mamma att smaka.
Vilken fantastisk citronsmak!!

Sedan var det dags för rätt nummer tre.
Att jag åt kalvbräss och sidfläsk glömde jag bort då det var svindlande gott.
I denna rätt träffade vi ”Nisse”, jag hittade honom i en av mina murklor. Mer om ”Nisse” nedan.
2006 tartar på hängmörad högrev, frasigt kalvbräss och krasse-emulsion

Till denna rätt serverades ett vitt vin:
hervé souhaut, domaine romaneaux- destezel. I´ardèche, frankrike 2009

Vi backar tillbaka till ovan rätt. Jag började med att skära i min murkla och det var där jag träffade ”Nisse”.
Jag är säker på att du nu är nyfiken vem ”Nisse” är.
Här är ”Nisse”:

Mikael ville verkligen sjunka genom jorden då jag sade att jag fått en snigel i maten.
Jag vet att han tyckte att det var pinsamt att mamma fick en snigel i maten på en Michelin restaurang.
När jag skulle ta kort på ”Nisse” så sa Mikael: NEJ mamma! NEJ mamma!
Han visste att det skulle hamna här inne. Men sedan sa Mikael: Ta kort mamma!
Jag tyckte det var kul att ”Nisse” var i just min mat. Det var liksom pricken över i:t att just jag skulle träffa på ingrediens som inte tillhörde rätten. Det var liksom en liten kuriosa i upplevelsen.
Josefin frågade en förbipasserande servitris: Skulle det vara snigel i denna rätten?
Servitrisen sa: Nej det ska det inte och sedan ilade hon vidare.
Mikael bad sedan ”vår” servitris ta bort ”Nisse” då ”Nisse” satt och vrålglodde på Mikael då han åt sin mat.
”Vår” servitris beklagade sig och svepte genast in i köket med ”Nisse”. De skojade lite att sniglar ju är en delikatess. ”Vår” servitris kom och talade om att ”Nisse” nu hade kilat vidare. Jag berättade att jag undrat om han var far till många barn och att dom nu var föräldrarlösa.
Sedan visade sig att Josefin haft ”Snigelodling” i unga år i en tom barnbassäng i trädgården.
När nästa rätt serverades sa personalen att denna är garanterad snigelfri.

Vi serverades en:
2007 vinsjuden gös med alger, druvjuicedressing och kavring 

Ett vitt vin till denna rätt:
fog dog, sonoma coast, kalifonien, 2009 

Sedan serverades rätt nummer fem. Mikael tog orden ur min mun då han sa: Det här är så gott att jag tror jag grinar!
Så hade jag känt några gånger under kvällen.
Denna rätt var som den ljuvaste musik som finns i munnen. Helt helt underbar!

2003 krämig kycklingsoppa med pocherat vaktelägg och tryffelvinaigrette 

Tänk vad små dessa vaktelägg är

Till Kyckling soppan serverades ett vitt vin:
olivier pithon, cuvée laïs, côtes catalanes, frankrike 2009 

Efter detta kom det in ett kallt te gjort på nässla, libbsticka (tror jag att det var) och vit sparris. Väldigt gott att dricka och att äta upp tillbehören.

Sedan kom denna glaskupa in

Det var i denna som nästa rätt förbereddes. Vår servitris lyfte på locket och Mikael sa: Den här lukten känner du väl igen mamma? Du har ju fått hem massor av jackor att tvätta som luktat så här!
Visst har jag det efter Mikaels alla hajkturer i högstadiet som han medverkade i.

Sjätte rätten som serverades var:
2012 lättrökt och halstrad renkalv med syrad grönkål och kryddsallad. 

Till det serverades ett vitt vin:
sébastien brunet, la folie iere trie, vouvray, frankrike 2010 

Den sjunde rätten som kom in var för Mikael och Josefin i sötaste laget. Det var sött men jag gillade det.
2004 muscovadostekt hummer med nypondressing och libbsticka 

Till denna hummerrätt serverades deras egna öl som bryggs här i Roslagen:
lux ale, skebobryggeri, sverige

Tallrikarna som denna rätt serverades i var unika i sitt slag.
Josefin bad mig titta under tallriken för att se vad jag hade för ord. Josefin kunde berätta för mig att varje tallrik har en ingrediens som är just en vanligt förekommande ingrediens på Lux. De visste hon då de har varit där förut.
Min tallrik hade ordet Dill

Ingrediens 23/25 var min tallrik

Sedan kom vi fram till den åttonde rätten där fisken kom från Grisslehamn.
2005 brynt smörbakad regnbågslax, picklad lök och rapsmajonäs 

Till denna fantastiska fiskrätt serverades ett vitt vin och här tror jag att det var samma som till renkalven, men jag kan ha fel här:
sébastien brunet, la folie iere trie, vouvray, frankrike 2010 

Efter detta serverades en helt urbenad pippi som fick nästan Mikael i tårar. Mikael vart tyst och slog sig för ansiktet. Jag och Josefin trodde att det var något han inte gillade men det var tvärt om. Detta vart nog Mikaels rätt denna kväll.

2010 rostad primörkyckling med anklever och stekt svamp

Till denna hela urbenade pippi serverades ett rött vin:
renato ratti, marcenasco barolo, italien 2010

Sedan kom de med isvatten och de passade mycket bra.
I starten fick vi välja om vi ville ha bubbelvatten eller stil till maten.
Jag lovar dig att vi hann inte dricka så mycket vatten innan de var och fyllde på.
Lika var det med den stärkta servetten. Så fort du lämnade bordet och lade servetten ifrån dig…

…så var de där direkt och rullade ihop en ny servett och lade på bordet.

Sedan serverades ett dessertvin som vi behöll desserterna rakt igenom.
Ett väldigt sött vin men där sötman försvann då vi började äta desserterna.
dr. heidemanns- bergweiler, bernkasteler badstube, mosel, tyskland 2010
Om alla viner berättades det var i respektive land de kom ifrån. Vem vinodlaren var, vilka druvor osv. Väldigt intressant att de presenterade varje dryck och maträtter.

Sedan kom vår första dessert in.
2008 havtornssorbet med störkaviar och frostade päron

Efter det så kom den andra in. Rabarberna och flädern var från kocken henrik Norströms egna stora trädgård.
2009 rabarberdessert med fil- och flädersorbet och sockerknäcke

Efterätterna var som att komma till himlens himmel! Du vet att jag ville verkligen inte svälja det. Förföriskt gott!

De hade en ostvagn och Mikael undrade om jag ville ha ost innan efterätterna. Men magen var som full. Mikael undrade om jag ville ha det senare men jag tackade nej för då hade jag fått stå på vägen hem för det hade varit omöjligt att sitta ned och behöva hålla magen vikt.

Kaffe vart det sedan, Rolls Royce-kaffe.

Till det så serverades en liten smaskig liten bricka med godsaker

Från vänster: chokladdoppat sellerichips, kola med lingonpuré, svartvinbärspralin, rabarbermarmelad.
Svartvinbärspralinen vart klart min favorit följt av kolan, rabarbermarmeladen och till sist men inte minst chokladdoppade sellerichipset.

Efter det så kom det in mintklubbor

Trots att jag inte ätit godis på flera flera år så lydde jag Mikael då han sa: Mamma du måste verkligen smaka!
Den var väldigt god!

 

När Mikael betalat notan så satt vi en liten stund. Sedan kom personalen och sade till då taxin kommit. Här behövde ingen stå ute och frysa tills taxin kom.
På toaletterna, väldigt välstädade och smakfulla, fanns det tandborstar och tandpetare. Det var riktiga små handdukar att torka sig med och sedan lägga i en rottingkorg efter torkningen av händerna.

I sex timmar pågick vårat restaurangbesök. jag lovar att det kändes inte som om vi satt så länge utan bara lika länge som en vanlig middag. Det är skickligt av personalen att se till så det inte vart en stund av väntan eller långtråkighet.

Innan kaffet så ringde jag Charlotta och sa att jag var redo att åka hem.
Precis när vi kom upp till Mikael och Josefins lägenhet så kom Charlotta.
Vi sa hejdå efter lite småprat. När jag och Charlotta var på väg för nästa halvtrappa ropar Mikael. Då jag ju är minst halvdöd på riktigt så tog det ett tag innan jag förstod och kunde lägga ihop i min skalle vad det var jag hörde, då hade jag kommit för långt ner för att svara.
Mikael ropade: Jag Älskar Dig mamma!

Jag hann inte mer än hoppa in i bilen så kom det sms från Mikael:

Du kan tänka att mitt hjärta svämmade över då jag först förstod att Mikael ropade i trappan att han älskar mig och sedan skriver det efter en stund!
Ja hela jag fylls av kärlek! Det är stort att få barnens kärlek!
Jag har sådan tur att alla barn svär- dotter och söner visar mig det! Det är otroliga känslor som fyller hela mig!
När jag vaknade imorse så hörde jag Mikaels ord har ropade i trapphuset ringa i mina öron.

Jag hade sagt till alla att jag trodde middagen skulle ta fyra timmar.
Charlotta berättade att hon blivit lite orolig. Inte för att något hänt eller så. Hon hade sagt till Hampus: Nu har det gått fem timmar! Du ska se att mamma ringer snart och säger att bussen är vid Campus och att jag ska hämta henne vid busstationen, det är så typiskt mamma att inte vilja vara till besvär! Du ska se att hon tagit bussen istället för att ringa efter mig!
Dom är väl för goa barnen:) Men det kanske är så jag är;)
me tänk att hon åkte till södershöjder för att hämta sin mamma mitt i natten!
Hon frågade om jag ville ha något att dricka innan vi passerade Mc Donalds i Hägersten. Jag tvekade men då svängde Challan av och beställde en Cola Light och en Latte åt mig som hon bjöd på fast jag satt med pengar framme. Tack snälla Challan!
Jag var törstig så det smakade bra. Men att dricka en Mc Donaldslatte efter Rolls Roycekaffet var ingen höjdare så det blev inget utav mer än att vi skrattade åt mitt bläande och hulkande då jag tog en liten klunk.
Tack rara Charlotta för att du kom ända in till Stockholm och hämtade din mamma för att jag inte skulle behöva sitta ensam på bussen mitt i natten! Det var så rart och jag vart så glad!
Sedan när jag var hemma och stod och skulle låsa upp ytterdörren så kom det ett sms från Mikael:

Helt otroliga barn! Där hade han suttit uppe och väntat för att se så jag kom hem ordentligt!! Vilken omtanke, sådan omtanke att magen blir alldeles varm!

Kära Mikael och Josefin!
Detta var en sådan häftig resa i mat och vinets land att detta är ett oförglömligt minne!
Detta var en sådan stark upplevelse att det är nog detta b.la jag kommer tjata om på senilhemmet då jag blir gammal;)
Tack ni fina för att jag fick uppleva detta och tillsammans med er!
Jag har inte smält alla intryck än utan halva jag är kvar där borta!
Det var en underbar kväll!
Puss och Kram från en väldigt lycklig mamma/svärmor <3

Vi hörs!

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion på “Vilket minne & ”Nisse”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *