Numera Citronodlare

Ja numera kan jag skriva in i mitt CV att jag är Citronodlare.
Min karriär som Citronodlare startade runt 14-tiden på påskafton.

Jag kan säga att jag vart sketaglad!
Hampus hade varit på Blomsterlandet tillsammans med Charlotta och sagt då han såg detta underbara träd: Den där ska Bettan ha!
Charlotta: Men hon fick ju blommor här om dagen!
Hampus: Det spelar ingen roll!

När jag släntrade in i matrummet med en bredsladd så stod detta vackra träd på matrumsbordet

Så coolt att jag nästan inte tror att det är sant!!!
Nu var det så att jag hade utan att tala om det sparat och torkat kärnor från citron för försöka driva upp ett citronträd. Citroner gör mig nämligen glad. De ser fräscha ut och de luktar fräscht då de skärs upp. Jag har alltid citroner hemma då det är så gott att ha i smoothie, på sallad, på fisk och pimpa upp vatten med då jag får för mig att vara nyttig och hälsosam och dricka sådan där vätska som jag annars bara badar i.

Jag tror inte min svärson Hampus förstod Hur glad Svärmor verkligen blev.
Jag vet inte hur många gånger jag gått för att kika på citronträdet, klappa citronerna lite och drömma mig bort vad jag ska börja producera.

Citrongelé har jag gjort en gång då jag fick för mig att fylla den största matkällaren jag sett med hemkokt och heminläggningar. Saft producerades, gelé i alla de sorter. Citrongelé går därför bort i min produktion som Cironodlare denna gång för den smakade urk på burk. Sötsliskig som tusan och det passade inte till något så fräscht som citron. Jag lovar dig att jag hade tillverkat sis så där en trettio burkar av citrongelé, ska det vara så ska det vara. Det vet alla som känner mig sedan länge. Här gör vi inget halvdant om vi får för oss något, jag och mina hjärnspöken som bor på loftet.

Citron saft har jag gjort, strålande gott. Även flädersaft och då används också citron.
En gång fick jag för mig att göra apelsinsaft. Jag läste att de skulle förvaras i mörka flaskor. Så jag köpte hem öl på mörka flaskor och hällde ur innehållet. Köpte hem två stora trälådor apelsiner och satte igång. Paraffin köptes hem då ju flaskorna hade en kapsyl från start som ölflaska. Jag diskade omsorgsfullt flaskorna och sköljde dom i atamon. Klippte till snörbitar för att sätta i flaskhalsen då jag fyllde på med paraffin så att det vart en ögla så jag lätt kunde dra ur paraffinet då flaskan skulle användas. Det var samma här, det var inte en flaska, utan ska det vara så ska det vara. Mina barn skulle ju självklart få allt hemlagat/kokt.
Du som är smartare än jag har säkert redan listat ut det här med ölflaska och flakhalsen.
För visst blev det hela ett fjasko då en ölflaska är smalast längst upp och sedan blir bredare ju längre ner en kommer. Och att då dra upp min paraffinkork jag gjort vart en omöjlighet.
Om apelsinsaften vart god eller inte står därför i skyarna.

Men åter till mitt liv som Citronodlare, mmm till och med ordet Citronodlare smakar gott och fräscht i munnen.
Jag fick med en folder så jag har läst på hur jag ska försöka hålla liv i detta fina träd. Det känns lite skönt att chefen för Blomsterlandet flyttat in i huset bredvid för ett par månader sedan. Då kan jag ju ta mitt träd under armen och trippa över på mina små fina 38:or med spruckna hälar och knacka på för att få ett tips eller två. Eller i värsta fall en intensivvård om den håller på att kolavippen.

Charlotta var så rar och köpte en kruka till mitt träd. En i korg och den symboliserar bra i mitt sinne. För självklart kommer jag behöva investera fler korgar då jag ska skörda i min citronodling. Challan köpte också Medelhavsnäring som trädet behöver. Det ska hållas jämt fuktigt, aldrig torka ut. Det ska ha näring en gånger i veckan under vår-sommar. Den ska planteras om vart 3-4 år och då i Medelhavsjord. Blommorna hjälper jag till och pollinerar. Skulle jag misslyckas så gör det inget då det snart kommer att komma massor igen.

Som Citronodlare är det en fröjd att besöka sin odling. Det luktar ljuvligt av blommorna, helt fantastiskt!

Jag tror jag ska anordna rundturer i min citronodling. Ta emot turistbussar. Kanske rent ut av anordna hela resepaket. Öppna café till de som kommer för att studera eller bara uppleva min Citronodling. Servera Citronkaka med en klick grädde och kaffe för 25kr.
Sedan öppna en liten shopp där jag säljer Citronsaft, hemkokta Citronkarameller och Citronpeppar. För Citronpeppar kan väl inte vara så svårt att göra? Bara mala lite peppar och pressa lite färsk citron över, slänga upp blandningen på taket och låta det soltorka.
För hur låter inte det: Hemgjord soltorkad Citronpeppar made collbettans Citronodling!?

Jag tror det kommer bli en succé!

Tack Hampus för mitt vackra fina träd!
Tack Challan för den fina krukan och näringen som kommer ge mig större skörd!
Jag blev och är så sketans glad!
Kram <3

Vi hörs!

 

3 reaktion på “Numera Citronodlare

 1. Ja visst är det härligt.Jag har ett träd. Ute på sommaren och i uterummet på vintern.
  Det är helt galet när det blommar. Doften är verkligen härlig. Nu börjar citronerna
  mogna. trädet är ca 80 cm och där hänger ca 25 citroner i olika mognadsgrad.

  • Wow Christer! Lyckliga dig som har ett sådant stort träd. Tyvärr dog mitt. Dotter har efter min förlust drivit upp en liten planta till mig. Jag saknar verkligen doften av blommorna och att se citronerna växa och mogna. Det är något visst med citroner:)
   Har du något fint odlingstips att dela med dig till mig?

 2. I think this is one of the most important inomroatifn forme. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is great, thearticles is really excellent : D. Good job, cheers

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *