Nu drar vi igång surdegsbaket

Det var några på FB som hade önskan att lära sig baka surdegsbröd och några har skickat sms och önskat att lära sig baka och recept.
På FB vart slutsumman i kommentarsfältet att baka tillsammans här inne.

Jag tänkte vi skulle dra igång surdegsbaket i morgon!
Sätta surdegskultur och baka tillsammans här inne.
Det har dröjt ett tag, jag har inte haft tiden och ska jag vara ärlig så tänkte jag att jag skulle ha skurat ur ugnen och plåtarna innan jag började fota men inte hunnit det. Nu kör jag ändå med skitig ugn och tänker så här: Om du ser att min ugn är skinande ren så kommer jag bara framkalla dåligt samvete till den som inte har en ugn som blänker! (går att lura sig själv för att slippa;)) Det fanns en tid då jag torkade ur ugnen varje gång jag använt den, men den tiden har numera passerat revy här.

För att du ska kunna hänga på så lägger jag ut ingredienser och redskap som är bra att ha vid baket.

För att sätta surdegskultur, råggrund och vetegrund så behöver du ha dessa ingredienser hemma

Två glasburkar med lock

Rågmjöl, helst ekologiskt.
Vetemjölspecial, helst ekologiskt. Mitt jag har nu är inte det då det var slut i affären.
Det ekologiska mjölet är bättre för att få riktig fart på surdegsgrunden.

Sedan är en slickspott bra att ha

Decilitermått

Plastfolié

Själv väger jag alltid upp mjölmängden så har du en köksvåg så är det ett plus


Andra redskap som är bra att ha då vi ska baka:
Jag har aldrig bakat förhand så har du en assistent är det lättare. Om du inte har så lovar jag dig att du har massor av bekanta som har en ståendes i något köksskåp som du kan få låna.

En brödpensel

En degskrapa. Jag har en stor stekspade alá storkök. Men en spackelspade som finns på färgaffären eller stormarknaden är toppen!

En plastlåda med lock att jäsa degen i. Jag köpte min på ÖB eller om det var på stormarknaden.

Bakplåtspapper

Istärningslåda så du sedan har isbitar då brödet ska gräddas. Själv kör jag med istärningspåsar och har i frysen.

En ugn behöver du naturligtvis också;)

Salt behövs i allt bröd. Jag har testat men många olika sorters salt. Vanligt, bergssalt mm. Saltet gör mycket för brödet, så vill du lyxa till brödet så kikar du efter ett annat salt än vanliga bordssaltet.

Att baka surdegsbröd tycker jag är ett hantverk. Det tar tid för brödet att jäsa. men jag tycker det är brödets Rolls Royce.
Men brödet sköter ju jäsningen själv så jag gör annat under tiden.
Surdegsbröd har ett lägre GI än vad andra bröd har som det är tillsatt jäst i. Alltså ett bättre bröd för oss att äta.
Att rosta en skiva surdeg och bre smör på är en njutning.

Ja då kör vi igång imorgon bitti! Det tar dig ca: 5 min imorgon bitti så det fixar du innan jobbet!

Lägger ut ikväll hur du ska göra imorgon bitti.

Vi hörs!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *