Levain-bröd – 2 Bröd

Dag 1, kväll

100g Vetesurdegsgrund (1dl)
200g ljummet Vatten, (2dl)
150g Vetemjöl special (2 1/2dl)
50g Rågmjäl (1dl)


Blanda samman allt i en rymlig bunke.

Täck med plastfolié och ställ i skåpet ovanför kylen eller annan varm plats.

Dag 2, morgon

Surdegsblandningen från gårdags kvällen
450g Vatten (4 1/2 dl)
750g Vetemjöl special (12 1/2dl)
20g Salt (1msk)

Häll i allt utom saltet i assistenten.
Kör 5 min på låg hastighet
Kör 3 min på hög hastighet
Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min på hög hastighet.

Smörj din plastlåda med rapsolja, även locket

Lägg i degen och sätt på locket. Ställ lådan ovanför kylskåpet.
Sätt en tejpremsa i nivå där degen är innan den börjar jäsa.


Degen ska jäsa till drygt dubbel storlek.
Det kan ta 4-6 timmar.
Efter 1 timma så spänner du upp degen.
Efter ytterligare 30 min så spänner du degen igen
Och efter ytterligare 30 min så spänner du degen sista gången.
Låt den sedan fortsätta jäsa klart ovanför kylen.

Placera en bakplåt eller baksten i mitten av ugnen och sätt på den i god tid på 275g.
I botten på ugnen placerar du någon oöm form eller plåt.
Stjälp upp degen försiktigt på väl mjölat bakbord och baka ut den. Dela degen i mitten försiktigt. Dra ut degen försiktigt ca: 20×30 och vik den på längden,
Lyft degen försiktigt till ett bakplåtspapper. Jag har dubbelt bakplåtspapper som jag placerat på en plåt och drar i pappret över degen till den varma plåten i ugnen.
Sätt in brödet, skruva ner värmen till 250 grader. Lägg fyra fem isbitar på den oömma plåten/formen. Efter 15 min så sänker du värmen till 200 grader, vädra samtidigt ugnen, dvs du öppnar luckan så ångan får komma ut och stänger sedan. Gör så var 5:e minut.
Brödet är klar då det har en innetemperatur på ca: 94 grader. Total står bröden inne i ugnen 30-35min.
Låt bröden svalna på galler.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *