Lagar mathistoria och sonen drog

När jag frågade sonen vad vi skulle äta idag så vart svaret: Ehh ja ska på fest?
Jag: Jaha, vart då?
Sonen: Ehh ute i Ingenstans!
Jag: Vart ligger Ingenstans?
Sonen: Ehh långt där ute!
Jag: Hur tar du dig dit?
Sonen: Buss!
Känns ju tryggt och bra det där, jag vet att han varit där på fest förut och sista bussen idag till Ingenstans gick 16.20 någonting.
Jag beslöt mig då för att pigga upp mig själv, glömma gravidmage, sammandragningar, krystvärkar och lite annat smått och gott med att laga världens godaste maträtt här i min ensamhet.
Nu ska du få följa med mig om du vill i mathistorians värld!

Maträtten som vi idag ska laga heter Rompalt, den äts inte i så stort område i Sverige, bara i en snäv krets runt Kalix.
Kom med så ska du nu få se.

Först så sätter jag på en stor gryta med rikligt salat vatten.

Sedan tar jag en bunke och knäcker två ägg

I med salt, drygt en tesked ska det vara

I med fiskrom, 150-200g, jag köpte på burk, finkornig, men helst ska det vara löjrom eller mörtrom.
Mörtrommen är absolut den bästa, så fiskar någon mört och den är romstinn så tar jag gärna emot det och lägger romsäckarna i frysen och tar sedan ut och rensar den från säck och hinnor, det är jag en fena på.

Nu i med en halvliter mjölk

Vispa ihop det

Nu i med mjölet, mjölmängden går på känsla, det beror på hur stora äggen är etc.
ca: 7- 9 dl mjöl

För att få en bra konsistens så ska smeten inte rinna inte vara en deg utan lite mittemellan

Nu behövs en paltslev, typ stor träslev

Ett glas med vatten och en matsked

Nu kokar vattnet

Sedan tar jag Rompalts smet på matskeden som är fuktad av vatten

Lägger Rompaltsmeten på Rompaltssleven som jag doppat i det kokande vattnet först

Sedan håller jag Paltsleven med Rompaltssmeten under vattenytan tills den stelnat på ytan runt om

Sedan pillar jag av Rompalten med matskeden så den får flyta fritt i vattnet, kolla där är första i grytan!

Sen fortsätter jag med att lägga i palt efter palt tills smeten är slut

För att Rompaltarna ska hålla sig under vattenytan så lägger jag en assiett på paltarna

Nu ska dessa Rompaltar sjuda i 40-45 minuter. Dessa minutrar är alltid de längsta i mitt liv, inget försenat flyg mitt i natten eller en försenad buss i -30 grader eller väntan på att en magsjuka ska gå över kan mäta sig med denna väntan, den är låååång då jag bara längtar

Ibland kan en tyngd behövas på assietten efter ett tag, här får ett 1/2 litersmått med vatten agera tyngd

Undertiden lägger jag upp rikligt mer riktigt exrasaltat smör på en tallrik så det hinner bli lite mjukt, det är viktigt att ha rikligt med smör då för lite kan förstöra den ljuvliga måltiden

Sedan då den långa väntan äntligen är över så fiskar jag upp Rompalten med en hålslev

Lägger Rompaltarna på smöret

Sedan skär jag Romplaten i bitar så att jag täcker smöret bättre så att det smälter

Det är därför det nu är viktigt att ha rikligt med smör från början för om jag nu skulle ha för lite och behöva tillsätta mera så smälter inte smöret ordentligt då Rompalten kallnar och att ha skirat smör till detta passar inte då det inte blir rätta stunsen i smöret, det ska vara smält men trögare i konsistensen än skirat.

Sedan kör jag runt paltbitarna i smöret innan jag stoppar in ljuvigheten i munnen

Ja jag åt upp hela lasset faktiskt och faller snart i paltkoma, men kolla hur mycket smör det vart kvar på tallriken, så jag är nöjd med mängden jag tog.

En till som väntar troget på Rompalt

Det är bara äldsta sonen som åt detta då han var liten, de andra vågade inte ens smaka. Men det betyder att jag får ha den för mig själv och det passar mig utmärkt, bara synd att dom inte för vidare denna gamla maträtt.

Det går att frysa Rompalten, det gör jag, för bästa uppvärmnings resultat så krävs det att palten fryses in och värms upp med det saltade paltvattnet

Denna maträtt slår precis allt i matväg vill jag lova, finns ingen mästerkock som kan servera mig någon godare maträtt.

Nu har du fått följa med mig i hur man äter och tillagar denna anrika maträtt och ta del av Sveriges mathistoria.

 

Vi hörs!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *