Knöl i bröstet och tappad plomb

Så slutade min kväll då jag precis hoppat i säng.
Först ramlade plomben ur sin plats i tanden och sedan skulle jag klia mig och då kände jag knölen i bröstet, det vart mycket pillande och klämmande men visst är den där.

Min första tanke var att jag inte skulle kolla det av den anledningen att det säkert inte är någon fara, inte för att jag är rädd utan för att det är lite pinsamt att gå till doktorn i onödan.

Men under hundpromenaden så kom jag att tänka på ett möte med en människa jag hade för ett par år sedan, jag vart och prata med en flörtig man och han höll mig kvar vid sitt bord medan han åt sin lunch med att han pratade om allt möjligt. Jag frågade tillslut vad han jobbade med, han var läkare och specialiserad på just bröstcanser, han berättade vikten av att känna igenom sina bröst efter mens och underströk flera gånger att om jag någon gång skulle känna en knöl som jag inte känt förut så skulle jag genast gå och kolla upp det och skulle husläkaren trilska och inte skicka en remiss till mammografin så skulle jag stå på mig, om inte det hjälpte så skulle jag snabbt gå till en annan läkare och be att få en. Han berättade att han stötte på allt för många och allt för ofta kvinnor som gått med sin knöl alldeles för länge innan den blev undersökt för att husläkaren vägrat skicka remiss och det sedan visat sig då kvinnan kommit på den obligatoriska mammografin att knölen blivit välutvecklad cancer och att det sedan inte fanns något att göra för att rädda kvinnan.
Jag berättade då att det är svårt att få hjälp som kvinna av vissa husläkare och det höll han med om och sa att han tyckte att de var inte riktiga läkare. Jag berättade också att det skulle kännas pinsamt om det inte var något över att jag tagit upp tid osv på mammografin, men han sa att det finns ingen läkare som jobbar med just bröstcancer som tycker det, de tycker att det är bättre att kolla några gånger för mycket än en för lite.
Med hans ord nu ringandes i öronen så är det bara att direkt beställa en tid till husläkaren och skala av det pinsamma och sätta på sig rustningen om jag behöver strida för en remiss!
Medan jag då håller på får jag ringa snyggtandläkaren och be om en dejt så jag får laga tanden;)

 

Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *