Kanske borde skära av stämbanden på alla hundar eller?

Jag är lite förundrad över människor och även hundägare faktiskt, förundrad på deras syn på just en  hund.
Många hundägare jag möter med en ras som kanske inte säger något i sitt liv, dvs. skäller och mina skäller då vi möts så möts jag ofta med en fnysande nedlåtande blick åt att mina hundar låter.
Jag mötte en kvinna igår om hoppade ut på gärdet då hon såg oss på håll och fast hon stod där på gärdet så började Älva vifta på svansen och tjuta av glädje för det kunde ju vara någon att leka med, hon skäller inte, låter mer som en uppåttjackad säl. Jag lättade på hörlurarna och ursäktade mig till kvinnan med att hon låter som om jag har stuckit kniven i henne då hon ser en annan hund då hon blir till sig i trasorna av glädje. Kvinnan sa: Så låter min hund också om jag inte går undan!

När vi möter någon och hundarna skäller, inte så lång stund då vi ju strax passerat varandra får jag känslan att det inte är okej och jag försöker få tyst på dom.
Men varför egentligen?
Vad är det för farligt om de skäller en liten stund?
Jo det är ju som lite pinsamt att visa upp sin hund som inte är som en leksakshund och lyder minsta vink för då är det ju en dålig hund och en dålig ägare som inte har bättre pli på sin hund.
Men är inte en hund som oss människor, olika?
Jo, en del människor låter mer än andra, en del är alltid tysta men hos oss människor är vi lika över hela världen, det finns ingen skillnad där, hos hundar är det ju avlat att skälla beroende vad hunden ska användas till, eller så är den framavlad att hålla tyst.

Hundarna i detta hus skäller och låter av glädje då någon kommer hem eller då vi ska göra någon rolig aktivitet, de visar med både kroppsspråket och sin röst att de är glada. Kommer det någon nära tomtgränsen ut mot skogen så ger dom ibland hals eller om någon okänd kommer in på uppfarten på framsidan, ja de vaktar och talar om för oss att nu kommer det någon jag inte känner igen.
Är det på sommaren och hundarna är ute så tystar vi ner dom till max för att de inte ska störa grannarna.
Förr lekte jag med hundarna ute, vi lekte typ kull och då kunde det också komma skall ibland, eller om de lekte och jagade varandra runt gården.


Vi har just en granne som inte gillar hundar, hennes man fick inte ens klappa vår första hund då hon var valp för då kunde det enligt henne bli så att hunden ville till dom, så mannen fick vackert baka tillbaka sin hand som var halvvägs mot hunden.
Hon gillar inte att våra hundar skäller, hon har tinitus och hundskallet förvärrar hennes hälsa och även hennes tillvaro ute i trädgården, hon kan inte förstå att det är tillåtet att ha fyra hundar i ett tättbebyggt område, om vi bara hade haft den första för hon skäller inte enligt henne, men det gjorde hon men då hade våran granne en hund som stod och skällde dagarna i ända så hon missade våra, men när jag skaffade tvåan så fick hon ut för grannhundens skällande.
Vi har en till granne, Säpo, som inte heller gillar hundarna när dom skäller men han kan gå förbi och låta som en hund som skäller för då får han igång våra, han ser någon humor i det.
Dom här grannarna gillar katter och har och har haft och granntanten tycker att det är bättre att ha sådana i ett tättbebyggt område. När jag frågat om det är okej att hankatterna kissar på motorhuven på bilen i carporten och skiter på våran trappa, ibland varje natt så tycker hon att en katt går inte att passa och fostra.
Jag har inget emot katter, de revirkissar och så är det, de går  in på grannarnas altaner och lägger sig i trädgårdsmöblerna, ja det bara är så, de gräver upp rabatterna och lägger en hög, ja det bara är så, de jagar bort småfåglarna i trädgården, lägger en död mus de dödat på uppfarten eller några harungar, ja det bara är så och inget jag kan göra åt saken.

Jag gillar verkligen barn, de som känner mig vet det.
När de barn i detta hus nu vuxit upp och inte är ute på gatan och hoppar hage, cyklar, spelar bandy, bygger kojor i skogen etc. så tycker jag det är fantastiskt roligt att det kommit nya barn som livar upp det här området som annars skulle vara lika livfullt i som på en kyrkogård, det piggar upp tillvaron att höra barn skratta och leka, men där till hör också gråt och skrik, det bara är så men det gör inget alls, det livar ju upp området.

Men om nu hundarna sammanlagt skäller, låt mig skarva på lite, 15 minuter per dag, är inte det okej eller bör jag skära stämbanden av hundarna?
Om grannens barnbarn skriker, gnäller, tjatar i timmar om sommaren för att få allt den vill av både föräldrar och morföräldrar och aldrig kan ta ett nej och ibland hänger över staketet för att prata med mig trots att jag ligger ute på en solstol och försöker vila eller vi sitter ute och ska äta en middag, bör jag klaga då?

När jag ute möter någon annan hund och en eller två av mina ger hals, bör jag skära av hundarna stämbanden även här för att bli accepterad?
Bör jag trycka ner och ta glädjen av hundarna om det står en rolig aktivitet på schemat eller de blir glada för att någon kommer hem?
Ska vi med hundar som ibland skäller behöva känna olust som många av oss gör då det ju faktiskt inte är accepterat att en hund ger skall mer än på kommando?
Ska vi även droga ner människor som låter, skrattar, gapar?
Om en ko råmar i hagen, är det okej?

Vad är skillnaden i denna soppa?
Kanske någon kan göra mig klokare som vet svaret?

 

Vi hörs!

En reaktion på “Kanske borde skära av stämbanden på alla hundar eller?

  1. 😀 Som du kan beskrive det. Jeg kan jo nikke genkendende (med et overbærende smil) til det du skriver. Vores hunde skælder når nogen går forbi vores have, specielt vore hanhund Samson. Tösen skælder bare når der kommer folk ind. Vi har småbørn som leger, støjer og har det sjovt….der er liv her, i og omkring vores have. Og så har vi fået nogle granner, som har katte. De har én inde, som aldrig kommer ud, og de har så besluttet at to andre af deres katte skal være udekatte. Det har de bestemt for sig selv….og for os. Min kæreste tåler ikke kat – allergi og astma….og jeg er forbandet 🙁 Ja vist, mine børn larmer (de har selv et barn som leger ude… og larmer – har det sjovt) og vi har hunde som skælder…men vi holder dem hos os. Ingen af vores børn eller hunde bajser og kisser hos dem, i deres have, på deres havemøbler og ej heller går de på deres bil. Vores børn og hunde render heller ikke rundt dag og nat og hyler som nyfødte bebiser i flere timer. Hmmm jeg kan vel sige, vi også har katte nu, selvom jeg overhovedet ikke har lyst og ej heller interesserer mig en døjt for katte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *