Hög dödlighet

Hemma hos oss har det funnits akvarium nästan sedan glödlampan uppfanns.

Akvariet har helt och hållet varit Jannes skötebarn. Jag har kunnat sträcka mig till att mata dom när han varit på långa jobbresor eller ute på sjön. Jag tyckte jag gjort mitt med akvarium då jag var barn/tonåring. Jag skulle definitivt inte vilja vara utan det. Tycker det är rogivande att sitta och titta de två gånger om året jag tillåter mig det.

Det har blivit en ändring på den som sköter det här akvariet.

När Janne var på en av sina jobbresor i Pakistan skulle jag överraska honom. Akvariet hade fått en massa svartalger som är lögn i tusan att bli av med. Jag bestämde mig för att göra en helrengöring i alvariet. Jag åkte och köpte hinkar. Fyllde sju hinkar med akvarievatten, en hink med fiskar. Tömde resten av vattnet. Rengjorde sanden, kokade större stenar och lavastenar på spisen då jag skulle ta livet av svartalgerna. Jag skurade ur akvariet mm. Fyllde på akvariet med hinkarna med gammalt akvarievatten och fyllde på med tempererat färskvatten. Fiskarna kan dö om man bara fyller på med färskvatten.

Challan körde mig till Bromma någonstans till akvarienördarnas nördar. Janne hade sedan några år köpt fiskar i Västerås där kilopriset måste legat på mellan 6- 10.000kr. I Bromma hade jag sett de hade Regnbågsfiskar och allt vad det hette. Vi hade en strömming som jag kallar dom med röd rand kvar, den var 7 år gammal. Jag köpte nya regnbågsfiskar, svart alger ätande och strömmingar, nya växter då jag kastat alla gamla som hade svartalger på sig. Mitt bankomatkort vart av med 4.500kr efter det besöket i fiskaffären. Så snyggt det blev. Jag var skitnöjd.

Sedan dess har det varit jag som skött vattenbyten, dvs att en tredjedel vatten byts varannan vecka. 

Jag har läst på, köpt ett bättre reningsverk. Läst om alger. Jag pysslar med växter fick några långsamma växter att bli riktigt stora. Alger har det blivit, mycket grönalger. Jag har satt insynsskydd för fönstren så inte solen lyser in i akvariet. Läste på mera och ställde om timern till lyset så att det släcks en och en halv timma på dagen då det ändå är ljust för att minska algtillväxten.

Sedan hände något. Växterna växte så jag trodde växtmedlet innehöll anabola steroider. Jag klippte av dom vid vattenbyte. De växter som är långsamväxter och inte behöver ha så mycket ljus kvävdes av den enorma algtillväxten som nu rådde i alvariet, rena rama algbadet. Jag fattade inget.

Varje natt jag i månader var upp med Irma, Alma eller Älva som skulle ut lade jag märke till att de lyste nerifrån gamla vardagsrummet där akvariet står. Jag tänkte jag glömt fönsterlampor a tända, eller blombelysningen. Tänkte alltid att jag kollar om timern till blombelysningen eller fönsterlampor var tända imorgon bitti. I denna fråga hade jag ett minne som en guldfisk i månader.

De dyraste fiskarna dog en efter en. De fina blå/gula regnbågsfiskarna lade upp buken först, tätt efter följde de röda regnbågsfiskarna, sedan en annan art som slog följe till fiskhimlen som jag inte vet namnet på. Den största malen på 20cm lade buken uppåt och även den minsta. En kämpade sig klamrande och flämtande kvar. Jag slet mitt hår, körde begravning efter begravning så jag nästan kunde alla psalmer i psalmboken utantill.

Tillslut trillade poletten som fastnat i myt inkastet ner med en skräll. Jag gick ner för att kolla timern som lysrörssladden sitter i så den inte gått sönder. Till min fasa gapadeden tom och lysröret var istucken i kontakten i väggen!!! Det innebar att fiskarna haft lyse DYGNET RUNT I MÅNADER!!! Inte undra på att fiskarna dog som flugor i en elektrisk insäktsfälla, de måste ha varit superstressad av ljuset. Inte konstigt det blev alger och att växterna växte och de som behöver lite ljus dog.

Jag satte i kontakten i timern igen.


Jag förstår hur detta gått till. Det har skett när vi varit på någon av våra resor och haft hund/hus och fisk vakt. Kottarna gillar att titta på fiskarna. När det är med mig brukar det busigt nog trycka på skarvdosans på/av-knapp. Då stannar reningsverk, luftpump, doppvärmare. Ibörjan missade jag att det tryckt av strömmen men såg det efter några timmar igen.


Jag förstår att någon förälder upptäckt att någon Kotte dragit ur lyset och sedan vänligt och omtänksamt satt i kontakten i väggen så fiskarna åter fått ljus. De visste ju inte att den var satt i timer. Jag törs berätta detta då risken för att den föräldern som omtänksamt nog tände lyset igen inte kommer att läsa detta. Av barnen är det Philip och svärdottern Josefin som läser här inne. Charlotta ibland om hon ser att jag skrivit något om barnen eller barnbarnen. Angelica läser aldrig har hon gjort klart för mig. Hon gillar väldigt väldigt sällan sin mammas Facebookinlägg också. Hon vill inte ha den kopplingen och det respekterar jag. Hon har inte ens mig på Instagram. Jag förstår barnen då jag inser att det inte är helt lätt att ha mig som mamma eller mormor till barnen så som jag är, pratar och skriver. Som Charlotta sagt: Du är inte som andra mammor du! Det är sant det. Ur min mun kan det hoppa saker som andra håller för sig själv. Själv har jag förlikat mig med att så här är jag och jag kan inte göra om mig så jag passar in i normen för då är det inte jag. Fast jag förstår barnen att det uppstår jobbigheter med en mamma som mig. Sedan har jag tänkt att det finns nog någon psykolog som kan hjälpa dem om det behövs;)

Nu är det få fiskar kvar.


Nu får det vara så tillsvidare. Detta akvarium eller ett nytt ska upp på övervåningen så vi kan njuta av det. Den dagen det sker kommer fisknördarna i Bromma eller Västerås applådera och skratta på väg till banken efter att vi köpt upp oss på fiskar igen.

Sedan jag fick i kontakten i timern igen så har ingen firre köpt en biljett till fiskhimelen, algerna håller sig i skinnet och växterna har stannat av till normal växtlighet. Jag har ett medel jag sätter i efter vattenbyte och där har jag sett hela tiden att vattnet har mycket bra balans så det har jag också tyckt var konstigt.

Idag fick firrarna lite nytt vatten. De har varit mitt dåliga samvete medan gamla köket revs och efter en lång period med daglidags barnvakt.

Förut kunde jag byta vatten med Kottarna. Nu mer så plaskar dom i vattnet, springer runt med håvar, rakbladsskrapa mm. så numer är det mer en fara så därför gör vi inte det tillsammans mer.

Enya kom idag med Noah och Charlotta och hälsade på, hon hann vara med på slutet och sprang runt med en håv i högsta hugg. Åka hem ville hon inte heller. Hon sa att hon sov när Cgallan bad henne komma:)Hennes bebis låg lydigt på kökssoffan med väskan.


Noah satt lydigt och tålmodigt och väntade i sin stol.


Var mysigt att träffa dom.
Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *