Hjärt och Lungräddning

Fick en möjlighet att hoppa på en HLR- utbildning!
Väldigt glad för det då det var massor med år sedan jag gjorde det.
Bra utbildare, lugna och tålmodiga, jag kände mig väldigt trygg med dom och den kunskap som jag fick lära mig.

Har fått testat på att ge kompressioner, blåsa, testa defibriator, lägga i framstupa sidoläge.

Kolla först andning, se till så luftvägarna är fria, kolla i munnen så det inte finns snus, mat, kräkor etc. (detta ska ta max 10 sek.)
Andas inte personen, larma 112
Påbörja HLR, 30 kompressioner (placera händerna mellan bröstvårtorna) i takten 100 på en minut, två inblås(mun mot mun), ge fria luftvägar, håll för näsan med fingrarna och resterande hand på pannan och andra under hakan, titta mot bröstkorgen och se så att den höjer sig då du blåser, blås i en sek. två gånger, påbörja direkt med 30 nya kompressioner, två nya blås osv.
Finns det en defilibrator i närheten, påbörja snarast med att  defibrillering, öppna, sätt på den, sätt i kontakten där lampan blinkar, klistra på ”lapparna” en 10 cm under människans arm på vänster sida, den andra på höger sida från bröstet och upp mot muskeln mellan axel och hals (vet inte vad det heter), se till och uppmana andra att håla sig borta från människan och kolla av så ingen rör människan, tryck på knappen och deffa, på börja 30 kompressioner direkt rösten i defilibratorn  säger att människan kan röras om int emänniskan vaknat till, sedan 2 blås osv. i två minuter tills defilibratorn kollar av hjärtat igen och ger order om ytterligare en defibrillering eller att du ska kolla andning. Har människan andning så sätt dig bakom huvudet och håll dina händer vid käken och se till att luftvägarna är fria.
Fortsätt med HLR tills ambulans kommit om inte människan börjat andas eller kvicknat till.

Jag lärde mig lite mera hur jag ska göra om människan kräks, luta hela mäniskan åt sidan, gräv ur spyorna och fortsätt sedan HLR.
Hur jag ska göra om någon fått något i halsen som fastnat, uppmana till att hosta, dunka handen mellan skulderbladen några gånger och har det inte lossnat, ställ dig bakom personen, knäpp dina händer framför personen, placera dessa mellan naveln och nedre delen av bröstbenet, tryck hårt inåt och uppåt, ett par tryck kan behövas, kolla om föremålet kommit upp ur personens hals, annars duka i ryggen igen, gör buktryck igen.
Larma 112.

Nu hoppas jag att jag kom ihåg detta rätt och att skriva ner det är ett sätt för mig att memorera detta i min skalle.

Har aldrig gjort HLR på någon människa, jag har bara rensat luftvägar och ger mun mot mun mot två hundvalpar i mitt liv och sedan gjort ett buktryck på yngsta sonen då han var två år och satte i halsen och vart blå i ansiktet. Men nu känner jag mig tryggare att hjälpa till  att rädda liv.

En väldig nyttig och bra eftermiddag har jag varit med om!
Tack!

Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *