Försöker få pluspoäng hos Svärdottern!

Det har hänt några gånger att Josefin frågat eller smsat för att få veta hur jag tillagat någon maträtt här hemma.
Jag blir alltid glad, väldigt glad. Det blir ju för mig uppskattning för något jag lyckats göra som är bra.

Sist det kom en fråga om ett bröd jag brukar göra. I julas insåg jag att jag skickat fel recept. På det brödet Josefin menade så har jag inget recept, det är ett eget hopkok.
Men nu tänkte jag smöra för min Svärdotter så jag bakade det där brödet och gjorde ett recept till henne.

20121230-163522.jpg

Nu Josefin har jag fixat ett recept!

Brytbröd i långpanna:

Receptet är för två långpannor.
2 pak. Jäst
4 tsk. Salt
2 msk. Honung
11 dl. Ljummet Vatten
1dl. Olivolja
8 dl. Havregryn
22-24 dl. Vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, strö över saltet och häll på honungen på jästen. Låt stå ett tag, saltet och honungen får jästen att smälta.
Häll i vattnet och Olivoljan och blanda ut med jästen.
Ta en näve havregryn och smula mellan händerna lite lätt ner i blandningen, gör så tills alla havregryn är lätt smulade.
Låt havregrynen svälla i blandningen ca: 5min.
Sedan tar du och rör i mjölet lite i sänder.
Degen ska vara lite lite kletig då du tar i den med fingret.
Låt jäsa 40 min under bakduk.
Klä långpannorna med bakplåtspapper. För mig går det två bakplåtspapper till varje långpanna.

20121230-170446.jpg
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den på hälften. Lägg i degarna i varsin långpanna och platta ur jämt.
Nagga degen med en gaffel

20121230-170842.jpg
Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Sätt på ugnen på 225 grader.

20121230-171019.jpg
När det jäst klart, skär eller tryck med en degskrapa portionsbitar i degen, tryck ända ner till plåten

20121230-171304.jpg
Grädda i ca: 20 min.
Ta ut bröder och flytta det till ett galler från plåten tills det svalnat något, låt bakplåtspappret hänga med

20121230-171531.jpg
Bryt brödet i bitar när det svalnat något

20121230-171704.jpg
Låt det svalna helt på galler

20121230-171807.jpg
Frys in så fort det svalnat.

Lycka till!

Sedan bakade jag ett annat bröd så barnen kan göra vitlöksbröd till sin Nyårsmiddag imorgon.

20121230-172023.jpg

Sedan har jag försökt hackat, skrapat och skottat uppfarten. Tänker på barnens gäster imorgon så dom inte halkar.
Men det var trögt. Hade inte turen att få under en spade och bryta upp isflak. Fick skrapa och hacka så gott det gick.
Hoppas på att det smälter undan lite mera?
Om jag inte har tösalt, går det lika bra med grovsalt för att få bort isen med?

20121230-172523.jpg

Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *