Det ena ger det andra, tredje, fjärde

Imorse hade inte diskmaskinen diskat rent. Så glas och koppar ställdes i blöt

20130206-081533.jpg
Det kunde ha stannat där men nu gjorde det inte det.
Silarna togs bort och rengjordes. Silen i mitten måste göras rent mycket varsamt. De finns en grej där som gångjärnen är utslitna och av sedan länge. Lossnar den så krävs det en veckas tålamod innan den sitter på plats igen och då har jag fått hämta den i skogen ett antal gånger sedan jag hystat ut den då tålamodet spruckit i sömmarna.

20130206-081903.jpg
Listen i diskmaskinen nere vid luckan den böljar mer och mer vart efter åren går. Den är som min hud och har också mist all sin elasticitet sedan årtionde. Den liknar faktiskt mina lår på pricken bara att mina böljor är lodräta.
Men under den här listen samlas det snabbt en gegga av matrester i storleksordningen en matlåda.
Det är en brun-svart seg gegga som inte är direkt aptithöjande.

20130206-082432.jpg
Sedan kom jag på att det nog var ca: 3månader sedan jag kalkade av diskmaskinen. Det ska ju göras 1ggr/mån och maskinen ska då vara tom och när är den det? Aldrig!
Så ut med morgondisken och i med en tablett och igång med maskinen.
Det luktar starkare än ugnstengöring= luktar fan!
Sedan stod jag i valet och kvalet: Skulle min julklapp, den nya bestickkorgen åka med i avkalkningen eller inte?

20130206-101845.jpg
Efter att avkalkningen var klar var det dags för kanten att få en rengöring. Kanten där spill av matrester och vätska bildar en äcklig yta, ryser.

20130206-102106.jpg
Fanns en tid då jag varje dag torkade av den ytan, den tiden är förbi.
Diskmaskiner är verkligen ganska äckliga saker.
Diskmaskinen här (prototypen) luktar lax i flera dagar om inte tallrikar och bestick omsorgsfullt sköljs av då lax serverats. Lite märkligt faktiskt.

Hur ofta gör du rent din diskmaskin och kalkar av den?

Vi hörs!

En reaktion på “Det ena ger det andra, tredje, fjärde

  1. Rätt spännande, hittade precis samma sak i vår maskin, och det verkar vara samma eller liknande modell. Tror vi har en Bosch/Siemens. Då och då får vi en fet eller vax-liknande hinna kvar på plastlådor, plastbyttor (typ tupperware) som diskats. När jag undersökte källan till problemet hittade även jag denna rand som du visar på bild. Själva silarna gör vi rent ganska ofta dock har jag aldrig tänkt på avkalkning! Fan så dumt av mig, gör man det i kaffebryggar’n så måste man ju göra det i diskmaskinen. Först trodde jag det svarta geggan var en rutten gummilist! Men sen när jag hittade stora kakor av geggan i hörnen petade jag bort det, luktade fanken. Påminner om silverputs i stanken.
    Ok! Bra att nån publicerade detta. Vårt problem med feta hinnan verkar komma och gå så jag tror det hänger ihop med nån typ av matrester, tror det är Keso. Det löser inte upp sig lika lätt som fett, tål värme osv. Maskindiskmedel verkar ju bra på fett och protein men sämre på stärkelse (pasta ris et.c.). Undra om Keso är den kryptonit som maskindiskmedel inte biter på utan bara brer ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *